Parels en hun positieve impact op het milieu

27/01/2022 14:47 -

Parel business en de biodiversiteit van onze wateren

Einde 19e eeuw was het zoeken naar parels een regelrechte aanval op het voortbestaan van de oester. Vervuilende manieren van oogsten en het voortdurende overbevissen zorgden ervoor dat oesters bijna uitgestorven waren. Tonnen oesters werden bovengehaald, opengemaakt of kapot gemaakt en terug gedumpt in de zoektocht naar enkele parels. Al helemaal zonde als we zien voor hoe een prijzen het oestervlees over de toonbanken gaat.

Toen Kochiki Mikimoto echter met een methode kwam om parels te kweken zagen we de opkomst van de kwekerijen en hun "cultuurparels". 
Deze kwekerijen kunnen, mits er geen overproductie gebeurt, een positieve impact hebben op de biodiversiteit in hun wateren. Het is namelijk zo dat oesters zuiver water nodig hebben om optimaal te kweken, waardoor de parelboeren er alles aan zullen doen om vervuiling van de omgeving tegen te gaan. Maar de oesters dragen ook zelf actief hun steentje bij doordat ze geweldige waterfilters zijn die wel tot 5 liter water per uur kunnen zuiveren. Kleine organismen vestigen zich daarnaast op de schelpen, waardoor vissen worden aangetrokken en een grotere biodiversiteit gaan aantrekken. Ten slotte absorberen de schelpen ook nog eens carbon dioxide, nitrogen en fosfor uit hun omgeving, waardoor ze fungeren als een soort mini woud onderwater.

De oester is een geschenk dat maar blijft geven aan ons...

Terug naar blogoverzicht

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u ermee instemtMeer info