Tast desinfecterende handgel onze parels aan?

07/01/2021 14:06 - Tips

Door de corona maatregelen zijn mensen hun handen significant meer gaan ontsmetten. We denken dus meer na over wat we wel of niet willen aanraken met onze handen, maar niet zozeer over wat de antibacteriële producten op onze handen als effect hebben op de voorwerpen die we aanraken. In een vroegere blogpost van ons "How to take care of my pearls?" zagen we al dat parels aangetast kunnen worden en dat er dus enkele "do's and dont's" zijn om pareljuwelen te onderhouden. Maar hoe zit het nu met antibacteriële zepen en gels die we gebruiken? Kunnen deze kwaad voor onze pareljuwelen?

De meeste producten hebben een label waar we redelijk wat informatie op vinden over de samenstelling, maar dit is niet altijd voor iedereen even duidelijk. We hebben hierom met een gedoctoreerde apotheker gesproken en vroegen haar naar de samenstelling van de commerciële handgels en zepen die gebruikt worden. Volgens haar bevatten deze producten wenig tot geen vetten of zuren, maar wordt er voornamelijk op basis van alcohol gewerkt. 

We wisten al uit ons vorig artikel dat zuren en vetten de parelmoerlaag aantasten en we deze dus willen vermijden, maar hoe zit het dan met alcohol?

Volgens Mikimoto, vader van de gecultiveerde parel, is alcohol een uitstekend product om parels te kuisen. De alcohol kan immers vetten en zuren opkuisen en vormt op zich geen chemische bedreiging voor de parelmoerlaag of de conchioline laag die eronder zit. Dit wilt niet zeggen dat we vanaf nu onze parels dagelijks zouden moeten wassen in handgel of alcohol, zeker niet! Maar we kunnen wel gerust zijn dat we onze pareljuwelen kunnen dragen en terwijl we regelmatig onze handen wassen en veilig omspringen met corona.

  


 

Terug naar blogoverzicht

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u ermee instemtMeer info